06 - 23 92 95 75

Wordpress Mediabeheer

Om plaatjes en bijlagen op je site te zetten (pdf bestanden, .zip bestanden en ga zo maar door) is er mediabeheer. In het venster van nieuwe pagina of nieuw bericht kun je de knop vinden boven de editor en is genaamd ‘Media toevoegen‘. Dit venster verschijnt trouwens ook bij de optie ‘Uitgelichte afbeelding instellen

Wat is hier allemaal mogelijk? Op de eerste plaats, je kunt plaatjes gewoon in jouw editor venster slepen. Wordpress zal dan zelf mediabeheer openen, het plaatje uploaden en jij hoeft dan alleen maar op ‘Invoegen in bericht‘ rechtsonder te klikken.

Dat gezegd hebbende is er natuurlijk veel meer mogelijk. We klikken op de knop ‘Media toevoegen’.

media-invoegen-in-bericht

Mediabeheer van Wordpress

Hier zie je een kolom links, de media items en een kolom rechts.

De kolom links

Media invoegen – Het venster waar je nu zit.
Galerij maken – Met deze optie kun je een fotoboek maken, is in een andere blog besproken.
Invoegen vanaf URL – Eigenlijk geen media, maar hier kun je een externe bron opgeven en die invoegen.

Media Invoegen

Tab Bestanden uploaden
Deze aan geklikt is hij leeg en kun je hier bladeren of je bestanden (meer dan 1 kan) naartoe slepen. De bestanden worden dan ge-upload,

Tab Mediabibliotheek
Hier zie je alle reeds aanwezige media terugkomen. Met de filter aan de bovenkant kun je hier een rangschikking in maken, en je kunt ook zoeken.

Bijlage details

Deze kolom geeft de details van het geselecteerde media bestand (je kunt zien welke is geselecteerd door een blauwe rand met een vinkje er om heen). Hier kun je diverse zaken aanpassen. Voor de SEO is het van belang een alt-tekst op te geven. Het kopje onderschrift geeft de mogelijkheid om ter plekke een beschrijving van het plaatje te geven, die getoond wordt onder de afbeelding zelf. Google vindt dit ook fijn en je bezoeker ook!

Bij weergave instellingen bijlage kun je de uitlijning opgeven, een link en de afmetingen opgeven.

Afbeeldingen bewerken

Na een upload heb je hier ook de optie om de afbeelding te bewerken. Selecteer de afbeelding, en klik in de kolom rechts op ‘Afbeelding bewerken’. Het volgende scherm verschijnt nu:

afbeelding-schalen

Hier kun je de afbeelding bewerken. Rechts heb je diverse opties waaronder het opgeven van een aspect ratio en nieuwer dimensies. Als je die hier lager zet, dan zal je afbeelding ook daadwerkelijk kleiner van formaat (in kb) worden.

Je kunt de afbeelding schalen (bijknippen) door met je muis het gedeelte dat je wilt gebruiken van de afbeelding, op de afbeelding zelf, te selecteren.

proces-schalen

Door vervolgens op het ‘crop’ icoon te klikken, zul je zien dat de afbeelding het nieuwe formaat aanneemt. Kies voor opslaan, en de afbeelding is gewijzigd. Wat een gemak! Met de knoppen er naast kun je de afbeelding roteren, horizontaal en verticaal omdraaien.

Bert Mastenbroek

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.