06 - 23 92 95 75

Wordpress 5

WordPress Go!

Met de komst van Wordpress 5 is de Gutenberg-editor een feit. Als je al een poosje werkt met Wordpress dan heb je wel door dat er recentelijk flink wat verbeteringen zijn doorgevoerd. Betere omgang met widgets, in 4.8, een scheduled change optie in 4.9 en ga zo maar door. Komst van meer widgets, die standaard nu deel uitmaken van WordPress en de Gutenberg editor die wel al hebben kunnen proefdraaien. Maak jezelf maar klaar voor een grote wijziging in 5.0. De Gutenberg editor is de grootste, maar er is meer:

  • De updates gaan vanaf 5.0 ook anders worden. Waren het eerst 2 grote releases per jaar en kleinere tussendoor, zo is het nu een vrijer model. Geen harde deadlines meer, maar updaten wanneer het nodig en zinvol is.
  • De interface zal meer gaan verschuiven naar het intu├»tief maken van content. Meer met site-building functionaliteit vanuit WordPress zelf dus
  • De rest API zal flink verbeterd worden.
  • Pagebuilders zullen waarschijnlijk flink aan relevantie gaan inboeten. Veel doet WordPress straks zelf.

De update staat gepland voor 27-11, maar kan uitgesteld worden naar 22 januari mocht dat nodig zijn. Later dan 27-11 is niet voor de hand liggend, omdat het dan te dicht tegen de feestdagen aan zal komen te liggen.

De Gutenberg editor is er en gaat niet meer weg.

Dus bereid je voor op een flinke wijziging als het gaat om hoe je met WordPress zult gaan werken. Hoewel de oude nog beschikbaar is, is hij op termijn dus niet meer relevant en zul je over moeten stappen op de nieuwe editor. In hoeverre extensies en themes niet werken, dan zal snel blijken na de update. Voor het updaten, als je dit zelf doet, dus altijd eerst onderzoeken of jouw extensies en of themes compatible zijn, en maak vooraf een backup.

Bert Mastenbroek

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.