06 - 23 92 95 75

Een backup maken van je website met Akeeba Backup

Maak altijd een backup!

Wat je ook met je website gaat doen, zorg altijd voor een goede backup. Dus voordat je WordPress gaat bijwerken of een plugin gaat bijwerken: maak een backup. Gaat er wat mis tijdens een update of ontdek je een probleem na de update? Geen probleem, met een actuele backup ben je zo weer online!

Er zijn veel plugins beschikbaar waar je backups mee kunt maken, in deze blog post wordt de plugin van Akeeba Backup beschreven.

Akeeba Backup: een professionele backup plugin voor WordPress

Akeeba Backup for WordPress

Akeeba Backup for WordPress is een fantastische plugin om van je website én database een backup te maken. De plugin is in 2 varianten verkrijgbaar:

• een gratis versie
  • een betaalde versie

Zoals bij veel plugins het geval is zijn er 2 versies beschikbaar. De gratis versie heeft al veel mogelijkheden waarmee je met een klik van de muis een backup kunt maken van de database en de code van je website. De betaalde versie biedt o.a. de mogelijkheid om volledig automatisch via een cronjob een backup te laten maken. Bovendien kun je bij de betaalde versie de backup op een andere server laten bewaren. En dat is wel zo veilig.

Installatie van de plugin

De installatie van de plugin is erg eenvoudig. Download de plugin vanaf de website van Akeeba.

Akeeba Backup for WordPress

Je kunt hier kiezen voor de gratis versie ‘Core v.3.6.0’ (op het moment van schrijven) of de betaalde versie. Voor de betaalde versie dien je een account aan te maken, de plugin aan te schaffen, daarna kun je downloaden. Daarna kun je de plugin installeren op de gebruikelijke manier in WordPress. Na installatie wordt de plugin in het plugin-overzicht zichtbaar. De plugin wordt ook zichtbaar in de menubalk, vrijwel onderin.

Akeeba Backup for WordPress

De plugin zal bij het eerste gebruik de configuratie van de plugin automatisch inregelen. Dat duurt enkele ogenblikken, daarna is de plugin gereed voor gebruik.

Akeeba Backup for WordPress

Klik op de button ‘Configuration Wizard’, de plugin stelt zichzelf dan zo optimaal mogelijk in.

Akeeba Backup for WordPress

Deze zelfconfiguratie duurt enkele seconden, daarna kun je de plugin gebruiken.

Akeeba Backup for WordPress

Direct een backup maken!

Het eerste dat je nu doet … een backup maken natuurlijk! Klik op de button ‘Backup Now’ en je eerste backup wordt gemaakt. Dat duurt, afhankelijk van de grootte van je website, met name het aantal afbeeldingen en de grootte daarvan, 1 of meerdere minuten.

Akeeba Backup for WordPress

Klik nu nogmaals op de button ‘Backup maken’, waarna de backup start. Je kunt het maken van de backup en de verschillende stappen daarin mooi volgen op het scherm.

Akeeba Backup for WordPress

Heel even geduld en dan is je eerste backup klaar.

Akeeba Backup for WordPress

Je kunt het backup bestand, en de historie van eerdere backups, terugvinden via de button ‘Manage Backups’.

Bij het eerste bezoek aan het overzicht van backups wordt een belangrijke melding getoond over het terugzetten van backups. Lees dat even door, handig om te weten als de nood aan de man is. Klik dan op de button ‘Got it!’, daarna wordt het overzicht getoond.

Akeeba Backup for WordPress

En hier is dan het overzicht van alle gemaakte backups.

Akeeba Backup for WordPress

In het vervolg van deze blog post zal beschreven worden hoe je een backup kunt terugzetten en welke opties je allemaal hebt.

Heb je een vraag over Akeeba Backup, neem gerust even contact op met Bert Mastenbroek van WP-Go!