06 - 23 92 95 75

Het Wordpress dashboard

Na inlog op jouw Wordpress website verschijnt het Wordpress dashboard. Vast onderdeel van dit dashboard is de Admin-bar die boven in het scherm van jouw browser is te vinden.

Dit is het scherm dat wordt getoond zodra een gebruiker inlogt op de website. Dit geeft je toegang tot alle beheerfuncties van WordPress. Bij elk scherm zijn helpschermen beschikbaar door te klikken op de Helptab in de rechterbovenhoek.

dashboard

 

Navigatie

Het navigatiemenu aan de linkerkant geeft links naar alle WordPress dashboardschermen, met submenu-items die worden getoond als je er overheen hovert. Je kunt dit menu verkleinen naar een smalle strip met iconen door te klikken op de ‘Menu invouwen’ pijl aan de onderkant.

De links in de toolbar aan de bovenkant van het scherm verbinden je Dashboard en de voorkant van je site en geven je toegang tot je profiel en handige WordPress informatie.

Layout

Je kunt het volgende gebruiken om je dashboardscherm aan te passen. Dit geldt ook voor de meeste andere dashboardschermen.

Scherminstellingen – Gebruik de scherminstellingen tab om de dashboardsecties te selecteren.

Drag en drop – Om de boxen te herschikken, drag en drop door te klikken op de titelbalk van de geselecteerde box. Wanneer je een grijze stippellijn ziet verschijnen op de plaats waar je de box wilt plaatsen kun je de muisknop loslaten.

Boxopties – Klik op de titelbalk van een box om deze in- of uit te vouwen. Sommige (door plugins) toegevoegde boxen hebben instelbare inhoud, deze kun je aanpassen door in de titel van de box boven de titel te hoveren en op “Configureren” te klikken.

Inhoud

De boxen op je dashboard zijn:

Op dit moment – Toont een samenvatting van de inhoud op de website en geeft aan welk thema en welke WordPress versie er gebruikt wordt.

Activiteiten – Toon de ingeplande berichten, recente gepubliceerde berichten en meest recente reactie op je berichten. Daarnaast stelt het je in staat om deze reacties te modereren.

Snel concept – Stelt je in staat om een nieuw bericht aan te maken en deze op te slaan als concept. Ook toont het een overzicht van de 5 meest recente concepten die je gestart bent.

WordPress nieuws – Het laatste nieuws van het officiële WordPress project, WordPress Nederland en populaire en recente plugins.

Welkom – Toont links voor de meest voorkomende taken bij het opzetten van een nieuwe website.

Afhankelijk van de plugins die actief zijn op jouw website, kunnen in je Dashboard ook meerdere dingen voorkomen die hierboven niet zijn beschreven. Denk bijvoorbeeld aan een Yoast box, en een Shield Box, 2 plugins die wij veel gebruiken.

Bert Mastenbroek

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.